Aktualno

MSV FOCUS EVO 200 m

Proizvajalec: MSV
Šifra: MSV2737
Razpoložljivost: Na zalogi
Priporočena MPC: 65,00€ Cena: 29,00€
* Debelina strune:
Količina:  
   - ALI -   
MSV FOCUS EVO 200 m MSV FOCUS EVO 200 m

Maksimalna kontrola, udobje in konstantnost napetja!

MSV Focus EVO je Co-poliesterska struna zadnje generacije.

Ima značilnosti najlonske strune, kar pomeni veliko elastičnost in udobje. Poleg tega struno odlikuje minimalna izguba tenzije ter odlična kontrola.

MSV Focus Evo so testirali mnogi odlični igralci tenisa. Struna je povsem presegla njihova pričakovanja.

MSV Focus EVO je bila testirana štiri tedne, vsak dan pa se je z njo igralo po 12 ur. Prav vsi igralci, ki so testirali struno so poročali o tem, da struna tudi po dolgotrajnem igranju, ohranja vse njene pozitivne lastnosti.

Izpostavljeno je bilo predvsem; odlična kontrola, veliko udobje in konstantnost napetja.

 

Strune
Tip izdelka Kolut strun
Konfiguracija Monofilna struna
Barva Rumena
Material Co-poliester
Dolžina (m) 200

Napišite mnenje

Ime:


Vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

Ocena: Slabo           Dobro

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:Pravilna izbira strun in kakovostno napet lopar, sta ključnega pomena za dobro igro!

Pravilna izbira strun in kvaliteta napenjanja, vedno igra veliko vlogo pri igri tenisa. Lahko bi rekli, da je to prava znanost. Naslednja pojasnila so namenjena igralcem tenisa, ki ne vedo prav veliko o strunah in njihovi vpetosti v lopar. V nadaljevanju so podani odgovori na najpogostejša vprašanja.

Zakaj je dobro napet lopar tako pomemben?

S pravilno napetim lopar, lahko izrabimo vse njegove pozitivne lastnosti in tako vplivamo na dobro igro. Veliko strokovnjakov celo meni, da je napenjanje in pravilna izbira strun bolj pomembno od izbire loparja.

Kateri dejavniki so pomembni pri napenjanju loparja?

Na grobo lahko govorimo o treh najpomembnejših dejavnikih.

Prvi dejavnik je izbira napetosti strun, drugi njihova debelina in tretji je konstrukcija oz. sestava strun.

Kakšno vlogo igra trdota napenjanja pri loparju?

Navadno se loparji napenjajo od 22 kg do 30 kg. Izražanje lastnosti loparja pri igri so močno odvisne od tega, kako trdo so strune vpete v lopar. Bolj kot so le te trdo vpete, več kontrole in preciznosti bomo imeli. Manj kot so strune napete, več hitrosti bomo dali žogi, ter imeli boljšo hand-eye koordinacijo (hand-eye koordinacija, je koordinacija pogleda in premika roke, da le ta izvrši zadano nalogo).

 

22-24 kg

25-27 kg

28-30 kg

Moč

velika

srednja

majhna

Kontrola

majhna

srednja

velika

Trpežnost

velika

srednja

majhna

Usmerjanje z roko

velika

srednja

majhna

Obremenitev roke

velika

srednja

majhna

Nihče vam ne more reči, katera trdnost napetja loparja, je za vas pravilna, kajti vsak posameznik ima edinstven občutek in le on sam, lahko zase ve, katera trdota napetja mu najbolj odgovarja. To dokazuje tudi dejstvo, da obstajajo tudi profesionalni igralci tenisa, ki igrajo z napetostjo 19 kg, pa tudi taki, ki igrajo z napetostjo strun 30 kg. Nekateri pa so skozi svojo teniško kariero spreminjali napetost svojega loparja z razlikami vse do 10 kg.

Kakšen vpliv ima debelina strun?

Na trgu so strune s premerom od 1, 10 mm do 1, 40 mm. Tanjša kot je struna, hitrejša je žoga in boljši občutek. Debelejše strune pa zagotavljajo večjo vzdržljivost.

Katere vse vrste strun obstajajo?

V osnovi delimo strune v štiri vrste. Te so lahko naravne, poliestrske, najlonske in multifilamentne.

Naravne strune:

Naravne strune so narejene iz kravjih trebuhov, kar se sliši zelo smešno, morda celo čudno, vendar tako je že od samega začetka igranja tenisa, ki se je kot igra pojavil že pred več kot sto leti. Njihovo visoko ceno lahko upravičimo tudi z dejstvom, da so za napetje enega loparja potrebni štirje kravji trebuhi. Naravne strune zagotavljajo najboljšo elastičnost in konstantnost napetja, dajejo odličen občutek in so udobne za roko. Zelo primerne so za igralce, ki iščejo udobnost. Profesionalci zelo pogosto igrajo prav z naravnimi strunami oz. jih danes že zamenjujejo s hibridnimi. Slavni predstavniki naravnih strun so: Babolat VS in Wilson Natural Gut

Poliestrske strune:

Imajo enostavno konstrukcijo in so sestavljene iz enojnih vlaken. Pogosto so ta vlakna obdana s posebnim plaščem in se zato imenujejo tudi monofilamentne strune. Enostavna sestava je odgovorna za trd občutek in dolgo obstojnost. Čeprav so nekoliko neprijazne za roko, lahko to pomanjkljivost spregledamo zaradi ostalih dobrih karakteristik. Poudariti je potrebno, da se elastičnost pri teh strunah hitro zmanjšuje, zato tudi trdnost vpetja strun upada, vendar tekmovalci in dobri igralci tenisa imajo vseeno radi te strune zaradi cene in dobrih igralnih karakteristik, ki pa so omejene na krajši čas. Primerne so za igralce, ki strune hitro obrabijo oz. strgajo. V zadnjih letih, se je kvalitete poliestrskih strun zelo povečala. Elastičnost se je povečala s pomočjo primesmi novih materialov in zunanjo plastjo oz. prevleko. Slavni predstavniki poliesterske strune so: Babolat Hurricane, Signum Pro Poly Plasma

Najlonske strune:

Zaradi kvalitetnih snovi, so najlonske strune zelo primerne za proizvajalce teniških strun. Izdelava ni posebej zahtevna, je pa bolj kompleksna od izdelave poliestrskih strun. Najlon nudi visoko elastičnost, zato so strune udobne za igro. Imajo srednjo dolgo ročnost trajanja in so primerne za povprečnega igralca tenisa. Proizvajalci ponujajo različne range najlonskih strun. Standardne so manj komfortne, bolj kompleksne pa imajo zelo podobne igralne karakteristike kot multifilamentne strune. Slavni predstavniki najlonskih strun so: Prince Tournament, Wilson Sensation

Multifilamentne strune:

So po idealnih igralnih lastnostih, najbližje naravnim strunam. Izdelava teh strun je ekstremno kompleksna. Veliko vlaknastih vrst strun je tkanih z različnimi debelinami vlaken, ter so medsebojno prepredene, kar je tudi razlog za njihovo elastičnost in omogočanje lažjega usmerjanja žoge. Tudi obremenjevanje roke je bistveno manjše kot pri poliestrskih ali najlonskih strunah. Multifilamentne strune imajo tudi izjemno obstojnost. Zaradi kompleksne izdelave, so precej dražje od poliestrskih ali najlonskih strun, zato so primerne za igralce, ki imajo visoka pričakovanja pri teniški opremi. Slavni predstavniki multifilamentne strune so: Technifibre X-One BiPhase, Wilson NXT

Mega trend - Hibridne strune:

Hibridne strune so trenutni mega trend. Kombinirane so iz različnih vrst strun, ki združujejo najboljše lastnosti le teh. Za vzdolžne strune je dobro izbrati tiste, ki so bolj trpežne, saj navadno počijo hitreje kot prečne. Razlog je v tem, da se vzdolžne bolj premikajo in močneje drgnejo. Za vzdolžne se navadno uporabljajo poliestrske strune. Za prečne je priporočljivo uporabljati strune, ki so bolj elastične in omogočajo dober občutek pri udarcu. Uporabimo lahko multifilamentne ali naravne strune. Velika prednost hibridnih strun je v tem, da so prednostne karakteristike različnih vrst strun združene v eni struni in imajo zato odlične igralne karakteristike, ter dolgotrajno vzdržljivost. Hibridne strune lahko nastanejo iz različnih kombinacij strun, pravzaprav je lahko vsaka struna kombinirana z drugo struno.  Slavni predstavniki hibridnih strun so: Wilson Champions Choice (Roger Federer), ki je kombinacija strun Wilson Natural Gut (vzdolžna) / Big Banger Alu Power (prečna).

 

Moč

Elastičnost

Hand-Eye koordinacija

Spočita roka

Vzdržljivost

Naravne

odlično

odlično

odlično

odlično

zadovoljiva

Poliestrske

dobro

ustrezno

dobro

ustrezno

zelo dobro

Najlonske

zadovoljivo

zadovoljivo

zadovoljivo

zadovoljivo

zadovoljivo

Multifilamentne

dobro

dobro

dobro

dobro

dobro

Hibridne

individualno

individualno

individualno

individualno

individualno

Na napenjanje loparja lahko gledamo kot specifično znanost, saj imamo pri tem neomejene možnosti kombinacij napenjanja. Kombiniramo lahko trdnost napetja strun, njihovo debelino, vrsto, itn…

Pri vsem tem pa obstaja še eno pravilo; kar si bomo skuhali, bomo tudi pojedli!

Oznake:
J.P.G. Tennis © 2019.